Botoks je označen kot posebna vrsta zdravila

Botoks oziroma botox je na trgu označen kot posebna vrsta zdravila. Vsebuje sestavino, ki se imenuje botulinski toksin tipa A. V prvi vrsti se takšno zdravilo koristno uporablja za prekomerno krčenje mišic, zlasti pri določenih nevroloških obolenjih. V precej nižjih količinah pa se botoks seveda uporablja tudi za odpravljanje gubic, ki nastajajo zaradi prekomernega ter večletnega krčenja obraznih mišic.

In kako botoks deluje? Tako da za določen čas onemogoči signal, ki povzroča, da se mišice krčijo. Delovanje takšnega sredstva je torej prehodno. To v praksi pomeni, da učinek sčasoma preneha delovati kar sam od sebe. Navadno je učinek po vbrizganju viden vsaj še šest mesecev po sami terapiji. Nato pa je terapijo potrebno spet ponoviti.

 

Kako se doseže najboljši učinek botoksa?

Dober oziroma najboljši učinek botoksa lahko dosežemo na takšen način, da ga vbrizgamo v določeno zelo natančno določeno mišico, ki jo seveda želimo oslabiti. Če so to male mišice obraza, ki povzročajo gube, je količina tovrstnega sredstva izjemno majhna. V tem primeru se tako lahko doseže samo delna oslabitev mišic.

 

Najpogosteje izvajana estetska terapija na svetu

Posegi z botoksom so zelo pogosti. V resnici so takšne terapije najpogosteje izvajane, in to po celem svetu. Vsako leto je po svetu opravljenih na milijone tovrstnih terapij.

Seveda je potrebno pred terapijo izbrati primernega strokovnjaka, ki ima dovolj znanja pa tudi izkušenj. Na takšen način bomo med in po posegu povsem varni.

 

Kdaj se odločiti za estetsko terapijo z botoksom?

Tudi pri nas so estetske terapije, kjer se uporablja botoks, več kot priljubljene. Navadno se jih udeleži več žensk v primerjavi z moškimi, in sicer tedaj, kadar želijo izgledati vsaj nekaj let mlajše. Kot smo omenili, se pri tem posegu uporablja zelo majhna količina botoksa. V nasprotnem primeru pa je botoks lahko izjemno nevaren in bi na našem telesu povzročil škodo.

Botoks je označen kot posebna vrsta zdravila